Att byta däck på bilen

Oavsett om du tycker att det är roligt att meka med bilen eller om du tycker att det är det tråkigaste som finns så är däckbyte nödvändigt och enkelt. Vem som helst klarar av att byta däck till bilen. Däcken ska ju bytas minst två gånger om året.Dubbade vinter däck får användas mellan 1 oktober till den 15 april eller annan tid om det finns risk på vinterväglag. Det skiljer sig en hel del mellan inland, kust, södra och norra Sverige. Vinterdäck krävs mellan den 1 december och 31 mars om det är vinterväglag. Övrig tid när däck ska bytas är när mönsterdjupet är mindre än 3 millimeter.Dags för däckbyteNär du ska byta däck så behöver du följande:

 • Arbetshandskar
 • Skruvmejsel för att lossa navkapslar
 • Domkraft
 • Fälgkors
 • Eventuell krita för märkning

När du tagit fram alla verktyg så är det dags att börja byta däck. Nedan ser du en 7 punkters lista som är lätt att följa.

 1. Bil däckBörja med att dra åt handbromsen.
 2. Ta loss navkapslarna försiktigt så att de inte blir skadade.
 3. Medans alla bilen fortfarande står på marken så är det lämpligt att lossa  muttrarna. Muttrarna brukar sitta hårt så att lossa lite på muttern är bra.
 4. Leta reda på bärpunkten närmast däcket du ska byta för domkraften så att du inte skadar karossen under lyftet. Om du är osäker så står det i bilens handbok var du ska sätta domkraften.
 5. Hissa upp bilen. Skruva loss däcken med till exempel fälgkorset och lyft av däcket.
 6. Gör lämpligtvis en markering på däcket om det är vänster bak VB eller höger fram HF till exempel.
 7. Lyft det nya däcket på plats och skruva åt alla muttrar. Sänk ner bilen och upprepa samma procedur på följande däck.

När alla däcken är på plats och bilen står på backen så dra åt muttrarna att inte någon är lös. Montera navkapslarna och åk till bensinmacken för att kontrollera att du har rätt tryck i däcken.Tänk på att rätt tryck i däcken gör att du sparar bensin pengar och däcken håller längre.