Från moped till MotoGP

För en motorintresserad ungdom så kan detta med mopeden vara det som tar en vidare in som förare inom till exempel Moto GP, medans andra kanske gillar fyrhjulsfordon mer och börja med gokart eller liknande.Moped

Moped

Många av oss har längtat till den dagen då man kan sätta sig på sin moped och åka iväg för att hälsa på kompisar . Enligt lag så får du inte köra moped klass 1 på landsväg förrän du är 15 år och i en hastighet av 45 km / timme. Du måste också ha fått ett körtkort i klassen AM, för att kunna lagligt köra moped. Att skaffa moppe innebär också att man får lära sig att fixa, meka och hålla på med sin moped. Det kan vara frågan om att att byta kedja, fixa elektriciteten som blinkers eller framlyset. Altt är bra kunskap när du längre fram kanske skaffar din första motorcykel.

Motorcykel

Det finns tre klasser för motorcykel, A innebär att du måste vara 24 år, du får börja övningsköra när du fyllt 23 och efter du tagit ditt A körkort får du köra fordon på två hjul med motor med vilken slagvolym som helst. A2 får du ta när du fyllt 18 år och för att övningsköra får du göra då du minst är 17 år och 6 månader. A2 körkortet ger dig tillstånd att en motorcykel med högst 35 kW och 0,2 kW7kg som högst. En fördel med att ha tagit A2 kortet och haft det i två år, är att du redan som 20 åring kan ta A kortet. Som 16 åring kan du ta A1 körkortet och du får börja övningsköra då du fyll 15 och 9 månader. Efter fullgjort kör- och teoriprov får du köra motorcyklar med hösgt 125 cm3 och 11 kW som högst.

MotoGP

Har du skaffat dig ett intressen för att köra tävlingar så kanske du genomgått alla dessa faser från moped, lätt motorcykel och fram till tung och kraftfull motorcykel. Du kanske redan har kört i klasser för ungdom och känner att du vill utveckla ditt kunnande för att någon gång i framtiden kanske köra en MotoGP tävling. Ingenting är omöjligt utan om du har talang och viljan så ska verkligen försöka satsa på detta.