Meka själv

Som alla bilägare vet behöver alla bilar förr eller senare ses över på grund av att små eller större problem uppstår. Dock finns det faktiskt en hel del man kan göra själv både när problem uppstår, men kanske framför allt för att förebygga olika typer av problem. Sedan finns det ju givetvis också problem som i princip bara kan åtgärdas på en verkstad.Meka

Byta däck

Byta däck är någonting som man absolut kan göra på egen hand, men det gäller att veta vad man gör. Har man en domkraft går det givetvis bra att byta hemma i garaget eller på gården. Dock är det allra enklaste att åka in till en så kallad ”gör-det-själv-hall” där det finns möjlighet att hissa upp bilen, vilket underlättar däckbytet betydligt.

Byta olja och filter

Byta olja och filter är något man bör göra med jämna mellanrum för att bilen ska rulla så smidigt som möjligt samtidigt som det också bidrar till att motorn inte slits lika fort. Att byta olja och filter, något som ska göras samtidigt, kräver visserligen sin man, men det är absolut inget som är omöjligt. Det allra enklaste är att byta olja och filter på en ”gör-det-själv”-station där man kan hissa upp bilen. Läs mer om detta på OKQ8:s hemsida.

Byta bromsskivor och bromsbelägg

Precis som med olja och filter bör man också byta bromsskivor och bromsbelägg samtidigt. Dessutom ska man alltid byta bromsskivorna som sitter på samma axel. Det vill säga om man byter bromsskivor på ena framhjulet ska man också byta på det andra. Detta gör man för att få en jämn bromsverkan så inte bilen viker av när man bromsar. Att byta bromsskivor och bromsbelägg är något som kräver en hel del kunskap om bilar. Är man inte helt säker på hur man ska göra är det säkrast att lämna bilen på en verkstad.

Byta kamrem

Kamremmen är en komponent som inte behöver bytas särskilt ofta på en bil, dock är det viktigt att den byts ut i god tid om den är sliten eftersom en kamrem som går av kan föranleda att hela motorn havererar. Byta kamrem är ingenting man gör på en kafferast och såvida man inte är en riktig Bosse Bildoktorn är det säkrast att lämna in bilen på service när det är dags för byte av kamrem.